A villanyszerelés legnehezebb és legidőigényesebb feladata a hibakeresés. Legtöbb esetben a villanyszerelő egy másik villanyszerelő után dolgozik, és több év elteltével már senki sem emlékszik, hogy is volt pontosan kiépítve az adott hálózat és ez a hibakeresést is jelentős mértékben befolyásolja.

Továbbá a Fi-relé, avagy áramvédő kapcsoló megjelenése egyszerre áldás a lakóépületek, a lakosság részére, de egyszerre átok is, mivel nagyon meg tudja nehezíteni az életet, mivel ha a FI-relé kapcsol, akkor sajnos nem mondja meg, hogy mi lehet a probléma. – Részletesen ITT.
Természetesen ez nem a Fi-relé hibája, hanem az öregedő villamos hálózat, nem megfelelő kivitelezésé, vagy éppen túlterhelésé. Egyéb esetek, amikor nem a Fi-relével adódik probléma:Zárlat
Jellemzően a vezetékek túlterheléséből adódó, kötőelemeknél, kötéseknél fellépő hibából adó rövidzárlat. Gyakran elfüstöl, elolvad a vezeték vagy a kötőelem. A hiba oka az alultervezett vezeték, rossz kötés vagy éppen az adott áramkörön túl nagy fogyasztó használata.Kismegszakító hiba
Régi kismegszakítók esetében előfordulhat, hogy anyagfáradás következtében tönkremennek. Ez jellemző a mai napon számos helyen megtalálható Bakony termékekre, amely típusoknak a gyártása már megszűnt.
Érvéghüvelyezés hiánya
Az érvéghüvely a sodort vékony szálú vezetékek végére húzandó, préselő szerszámmal összenyomandó fémhüvely. Ezzel lehet biztosítani, hogy csavarral történi szorítás esetén ne essen szét szálaira a vezeték, és megfelelő legyen a kötés. Ennek hiányában a nem megfelelő kötés keresztmetszet csökkenéshez, így melegedéshez, akár égéshez vezethet.


Alumínum-Réz összekötése
A két anyag egymással reakcióba lép és elektrokémiai eredetű korrózió megy végbe, mely rontja a vezetőképességet. A lecsökkent keresztmetszeten túláram keletkezik.
Alapvetően amennyiben van rá lehetőség, kerülni kell az alumínium és réz összekötését, ha mégis szükséges, mivel nincsen lehetőség a teljes felújításra, akkor célszerű csatos wago-t és wago pasztát alkalmazni, mely megakadályozza a korróziót.

Dugalj hiba
A dugaszoló aljzatok terhelhetősége sem végtelen. Bizonyos fogyasztókat közvetlenül a hálózatra szükséges csatlakoztatni, nem megfelelő megoldás a dugaljjal való csatlakozás, főleg nem vezérelt áram esetében.
Ilyen például a bojler vagy a klíma.Villanyvezeték futásának figyelmen kívül hagyása

Ez bárhol, bárkivel előfordulhat, ezért célszerű, hogy legyen beépítve FI-relé, hogy az anyagi káron felül ne keletkezzen személyi sérülés.
És amikor több dolgot sikerül egyszerre elrontania valakinek. Alulméretezett aluminíum vezeték a főági nulla sínre való kötéséhez olyan hálózaton, ahol már minden vezeték réz.